Poznaj ekologiczne naczynia biodegradowalne- dla Twojego zdrowia i planety

2020-07-24
Poznaj ekologiczne naczynia biodegradowalne- dla Twojego zdrowia i planety

Produkcja sztućców ekologicznych

Ekologiczne sztućce produkowane są z naturalnych materiałów. Na popularności zyskują te drewniane, do których wykonania najczęściej używa się drewna brzozowego. Oprócz tego, że ich produkcja jest ekologiczna, szybko się też rozkładają, bez szkody dla planety. Ich przewaga nad plastikiem jest też mniej oczywista- nie zmieniają smaku potraw, przez co dania smakują lepiej niż te jedzone plastikowymi widelcami. Sztućce drewniane można kupić na stronie https://www.ekomaluch.pl/zul_m_BIO-Zywnosc_Ekologiczne-naczynia-jednorazowe-1972.html.

Stosowanie tego typu sztućców staje się coraz bardziej modne. Wykorzystując je w swoim biznesie, jak catering, czy foodtrack buduje się wizerunek firmy, której nie jest obojętny los środowiska i która jest na bieżąco z trendami. Z kolei dla rodziców małych dzieci  drewniane sztućce to pewność, że dbają o zdrowie i dobre nawyki swoich pociech. 

Opakowania ekologiczne do żywności

Ekologiczne naczynia i opakowania na żywność produkowane są z resztek roślin, głównie trzciny cukrowej, albo ze skrobi pozyskiwanej z soi, ziemniaków i kukurydzy. Na rynku dostępne są też opakowania z liści bambusa, źdźbeł pszenicy, a także z drewna i papieru. Co ważne, część opakowań, jak na przykład te produkowane z trzciny cukrowej, powstają z odpadów, które inaczej przeznaczone byłyby do spalenia. W ten sposób zyskują drugie życie i pomagają zadbać o środowisko naturalne.

Opakowania ekologiczne z bagassy (odpadów po trzcinie cukrowej) mogą być z powodzeniem wykorzystywane w cateringu, są bowiem odporne na wysokie temperatury. Opakowania te można wkładać również do lodówki i zamrażarki, ale na czas nie dłuższy niż 24 godziny. Podobnie jest z ich wodoodpornością- nasiąkać płynami i mięknąć zaczynają po około dobie.

Naczynia PLA- zalety plastiku bez jego wad

Niektóre naczynia ekologiczne są na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia od tych z plastiku z ropy naftowej. Należą do nich opakowania z plastiku PLA (poliaktyd/ polikwas mlekowy). Jest to bioplastik, który produkuje się z roślin, głównie skrobi kukurydzianej. Jest elastyczny, sprężysty i przezroczysty, a przy tym odporny. PLA całkowicie się rozkłada, nie ma w składzie zbędnych chemikaliów. Z bioplastiku produkowane są wszystkie te naczynia, które nie muszą być wystawiane na wysokie temperatury, a więc m.in. miski, kubki, słomki, wieczka, czy opakowania na ciasto. 

Naczyń z PLA nie powinno się wkładać do kuchenki mikrofalowej, ani piekarnika, mogą być natomiast przechowywane w lodówce, są też odporne na wodę. 

Bioplastik można kompostować i szybko się rozkłada. Badania pokazują, że w warunkach przemysłowych rozkłada się w ciągu 45-90 dni. Do jego produkcji zużywa się o 65 proc. mniej energii niż przy tworzeniu zwykłego plastiku. 

Aby sprawdzić, czy mamy w rękach produkt z bioplastiku, czy z plastiku z ropy naftowej, należy zajrzeć na spód opakowania i poszukać znaczka recyklingu. W przypadku PLA produkt oznaczony będzie cyfrą 7 i napisem PLA lub OTHER, natomiast zwykły plastik z ropy oznacza się innymi cyframi, najczęściej 5 i opisuje, jako PP. 

Opakowania ekologiczne do zgrzewu

Dobrym rozwiązaniem dla firm produkujących i sprzedających żywność jest korzystanie z ekologicznych opakowań do zgrzewu. Tworzone są one z pulpy papierowej. Dodatkowo pokrywane są cienką warstwą poliestrową, która zabezpiecza pojemniki przez przeciekaniem. Opakowania te mogą być wkładane do piekarnika i kuchenki mikrofalowej, a także zamrażarki i nie zmieniają swojej faktury. Dodatkowo samo opakowanie nie nagrzewa się, a więc jego użytkowanie jest bezpieczne. Pojemniki zapewniają izolację cieplną, dzięki czemu konsument otrzymuje ciepły, gotowy do jedzenia posiłek. 

Opakowanie do zgrzewania z pulpy papierowej zawiera 15 -krotnie mniej tworzyw sztucznych, niż jego plastikowy odpowiednik. Samą tackę można kompostować, a oddzieloną warstwę poliestrową umieścić w pojemniku z tworzywami sztucznymi, skąd trafi do recyklingu. 

Papierowe kubki- czy na pewno są ekologiczne? 

Plastikowe, produkowane z ropy naftowej kubki zastępowane są przez papierowe. Można sobie zadać pytanie, czy są one na pewno ekologiczne, skoro po jednym użyciu lądują w koszu? Oczywiście! Papierowe naczynia są bowiem całkowicie odnawialne. Dzięki dużej zawartości świeżych włókien celulozowych w kartonie, z którego powstają, są w całości biodegradowalne, mogą też łatwo zostać poddane recyklingowi. 

Naczynia prosto z natury

Wiele osób chce żyć chroniąc planetę, sięgają więc po rozwiązania, które są jak najbliżej natury. W ten trend doskonale wpisują się naczynia naturalne. Już w 2000 roku w Polsce produkowane były pierwsze naczynia z otrąb pszennych, które dziś przeżywają drugą młodość. Oprócz tego producenci schylają się po opadłe liście i z nich, oraz z wody tworzą wyjątkowe i zaskakująco piękne naczynia. Na świecie furorę robią naturalne naczynia z liści palmowych i kokosowe sztućce.

Naczynia ekologiczne-zalety nie do przecenienia

Dla osób, które same szukają jak najbardziej ekologicznych rozwiązań biodegradowalne i naturalne naczynia nie będą niczym nowym. Powinny one jednak zostać szerzej poznane także przez osoby, które na co dzień nie zwracają szczególnej uwagi na środowisko, ale chcą zadbać o swoich najbliższych. Biodegradowalne sztućce, naczynia i opakowania przysłużą się bowiem nie tylko naszej planecie, ale też zdrowiu, są całkowicie bezpieczne. Rodzice małych dzieci, chcąc oszczędzić im kontaktu ze zbędnymi chemikaliami mają duży wybór naczyń zarówno jednokrotnego, jak i wielorazowego użytku. Wybór ekologicznych rozwiązań jeszcze nigdy nie był tak duży, a dostęp do nich tak łatwy. 

 

Show more entries from July 2020
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel