Darmowa dostawa od 150,00 zł

Plasmon

( ilość produktów: 38 )

Ekologiczne produkty dla dzieci - dlaczego warto zainwestować?

Zwracanie się ku temu, co przyjazne naszym bliskim i naturze, nie jest niczym nadzwyczajnym we współczesnym świecie. Oczywiste jest, że jako troskliwi rodzice dążymy do tego, by dawać dziecku wyłącznie to, co najlepsze, co pozytywnie wpłynie na zdrowie i rozwój malucha. Ekologiczne produkty są w pełni bezpieczne dla organizmów żywych i dla środowiska. Praktyka wytwarzania biologicznie nieszkodliwych artykułów spożywczych i użytku codziennego polega na stosowaniu wyłącznie tych surowców, które są całkowicie wolne od substancji toksycznych, pierwiastków potencjalnie szkodliwych dla zdrowia, środków ochrony roślin oraz na całkowitej eliminacji z procesów produkcyjnych związków chemicznych o działaniu alergizującym i mogącym wywołać jakiekolwiek niepożądane efekty, przy czym jednocześnie spełnione zostają wymagania konsumenckie. Na stronie Ekomaluch.pl  znajdują się wysokiej jakości produkty żywieniowe, które dietetycy zaprojektowali w oparciu o najnowsze wytyczne zdrowego żywienia.

Produkty plasmon obfitują w wartościowe składniki odżywcze, dostarczają takich wartości kalorycznych, jakie dedykowane są dzieciom w danym wieku. Brak toksyn, optymalna zawartość białek, węglowodanów, tłuszczów, koniecznych dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, mózgu - kwasów omega-3, omega-6 oraz witamin sprawia, że obiadki plasmon obecne tutaj: www.ekomaluch.pl/search.php?text=obiadek wysoce korzystnie wpływają na rozwój malca, a my - rodzice, możemy spać spokojnie, bez obaw o jego zdrowie. 

Deserki plasmon takie jak tu: www.ekomaluch.pl/search.php?text=deserek to słodkie przekąski dla najmłodszych, które zawierają optymalną ilość cukrów. Przyzwyczajamy dziecko do wybierania zdrowych, pełnych witamin przekąsek słodkich, zamiast ociekających tłuszczem batonów. Optymalna zawartość węglowodanów w diecie jest pożądana w rozwoju dziecka z uwagi na fakt, że glukoza to pożywka dla mózgu. Jest niezbędna komórkom żywym, by te mogły sprawnie funkcjonować. Tak samo hipoglikemia (spadek poziomu cukru we krwi)  jest szkodliwa dla organizmu, jak i hiperglikemia (nadmierna ilość cukru we krwi). Dziecko powinno przyjmować cukry w pożądanych ilościach, tak, by przyzwyczajać organizm do niego i zapewnić komórkom dostawy "paliwa".

Ciekawą formą przekazywania małemu dziecku nowych "smaczków" są ekologiczne, bezglutenowe biszkopty plasmon dostępne tutaj: https://www.ekomaluch.pl/product-zul-84114-PLASMON-Pierwsze-biszkopty-do-butelki-200g.html?query_id=3. Występują w postaci niewielkich przekąsek, które można aplikować nawet do butelki! Przyjemne aromaty (np. waniliowy) sprawiają, że posiłek staje się dla dziecka bardziej atrakcyjny! Ciasteczka z łatwością rozpuszczają się w mleku. Wystarczy wrzucić biszkopcik do butelki, zalać mlekiem i wstrząsnąć. Po chwili rozpuści się, a posiłek będzie gotowy do podania. Innowacyjne, słodkie biszkopciki sprawią, że maluch chętniej będzie spożywał mleko. Ponadto, poczuje nowy smak wanilii, który na pewno zapamiętają jego kubki smakowe. Skoro dorośli mają czasem ochotę na coś słodkiego, dlaczegóżby mielibyśmy nie podawać ich najmłodszym? Wszystko oczywiście, z umiarem. Biszkopty plasmon cechuje niewysoka zawartość cukru, brak glutenu - popularna mąka pszenna została zastąpiona mąką kukurydzianą. Ciasteczka nie są "pustą kalorią", ponieważ i one obfitują w witaminy z grupy B i fosfor, który wspiera mineralizację kości! Błonnik w nich zawarty powleka wnętrze jelit, gdyż pod wpływem wody zmienia się w żel. Błonnik sprawia, że bakterie flory jelit rozwijają się w sposób prawidłowy, kontrolowany.

Produkty ekologiczne - zobacz jakim chorobom możesz zapobiec!

  • Produkcja ekologiczna stanowi system zapewniający wysoką jakość produktu. Wolne od toksyn artykuły spożywcze (obiadki plasmon, deserki plasmon, biszkopty plasmon) zawierają więcej minerałów, witamin, prozdrowotnych związków aktywnych, aniżeli produkty standardowe.
  • Produkty ekologiczne powstają z nieprzetworzonych surowców, a zatem obniżają ryzyko powstania alergii, nie drażnią układu pokarmowego dzieci, wzmacniają odporność, obniżają ryzyko otyłości oraz zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, chorobę Leśniowskiego - Krohna, cukrzycę oraz nowotwory w przyszłości. Kształtują zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci. Wysoka zawartość wartościowych związków odżywczych w niewielkiej dawce produktu i niski indeks glikemiczny, powodują, że uczucie sytości utrzymuje się na dłużej, a dobrze odżywiony organizm nie domaga się kolejnej porcji posiłku, co jest idealnym sposobem zapobiegania kształtowanym przez środowisko predyspozycjom do chorób metabolicznych.
  • Optymalna zawartość kwasów omega, w idealnej "złotej proporcji", zalecanej przez dietetyków dziecięcych, sprawia, że mózg malca rozwija się prawidłowo, a odporność dziecka wzrasta. Zasady właściwych idealnych produkcji są ściśle przestrzegane przez specjalistów, dlatego też obiadki plasmon są idealnym rozwiązaniem dla każdego rodzica, który nie zna zaleceń dietetycznych dla dziecka. Badania naukowe mówią, że tylko wtedy, gdy dostarczamy organizmowi kwasów omega i witaminy D3 w zdrowych ilościach, we właściwych proporcjach, możemy liczyć na wysoki rozwój inteligencji. Wynika to stąd, że kwasy omega regulują transdukcję sygnałową (przekazywanie informacji molekularnej z komórki do komórki) między istotą białą i szarą mózgu. Cząsteczki sygnałowe to w rzeczywistości biochemiczny związek, który pobudzając odpowiednie struktury mózgowe, jest w stanie wywołać konkretną reakcję chemiczną - w tym przypadku nasila proliferację komórek mózgowych.
  • Prawidłowy skład posiłków, właściwa podaż białek, węglowodanów, tłuszczów zapewnia także prawidłową pracę jelit i mikroflory jelitowej. Głównie warzywa dostarczają błonnika, czyli nie podlegającemu trawieniu włókna roślinnego, które stanowi pożywienie dla bakterii bytujących w jelitach, które wspomagają trawienie i produkują związki, które współtworzą błonę śluzową przewodu pokarmowego. To ona stanowi ochronę przed patogenami i niweluje ryzyko powstania raka w przyszłości. Ponadto, naukowcy wykazali, że właściwa flora bakteryjna stanowi także czynnik wpływający na pracę mózgu! Deserki plasmon i biszkopty plasmon to źródło błonnika dla najmłodszych. Ponieważ produkty są bezglutenowe i mają delikatny, lekkostrawny skład, nie ma szans na wywołanie bólu brzucha.
  • Produkty plasmon zawierają optymalną ilość cukru, dzięki czemu nie ma ryzyka rozwoju otyłości, która rozwija się wtedy, gdy nadprogramowo przyjęty cukier przekształcany jest przez wątrobę w materiały zapasowe, które podlegają transportowi do tkanki podskórnej. Wysoka podaż cukru skutkuje najczęściej rozwojem cukrzycy typu II, której powikłania mogą być opłakane w skutkach. Wynika to stąd, że trzustka jest niewielkim organem, który musi wyprodukować odpowiednią, proporcjonalną do ilości spożytego cukru insuliny, która będzie zdolna do tego, by otworzyć komórki organizmu i przekazać im optymalną wartość cukru. Do insulinooporności dochodzi wtedy, gdy insulina nie działa prawidłowo bądź jest jej zbyt mało do tego, by mogła niczym klucz otworzyć "bramki" w komórkach. W tej sytuacji nadmiar cukru pozostaje we krwi, a komórki pozostają nieodżywione, wobec czego gorzej funkcjonują lub w skrajnych przypadkach - umierają. Celem przeciwdziałania cukrzycy warto od początku wskazać dziecku właściwą drogę i zamiast czekolady, słodkich napojów, podawać np. owoce. Deserki plasmon są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminę C.

Żywność ekologiczna dla dzieci - poznaj najważniejsze korzyści dla maluchów i rodziców

Żywność ekologiczna u dzieci zapobiega otyłości! Po urodzeniu tkanka tłuszczowa dziecka stanowi ok. 13% masy ciała, a po osiągnięciu 9 miesiąca życia 25-28% i ulega umiejscowieniu tuż pod skórą. Przyrost masy ciała kolejno obserwuje się w trakcie dojrzewania. Najważniejsze jednak jest to, że we wczesnych etapach życia tkanka tłuszczowa kształtowana jest drogą podziałów, powstawania nowych komórek. Później, w okresie dojrzewania mogą one jedynie ulec powiększeniu, drogą odkładania w nich materiałów zapasowych. Jest zatem oczywiste, że dziecko we wczesnym etapie życia powinno być żywione w sposób racjonalny, wysoce precyzyjny, tak, by w stosunkowo niewielkiej ilości pokarmu zmieścić jak najwyższą zawartość korzystnych dla zdrowia i niezbędnych do prawidłowego rozwoju związków. Tylko wtedy, wytworzona może zostać prawidłowa, zdrowa ilość adpicotyów (komórki tłuszczowe). Przekarmienie dziecka prowadzi do zwiększenia ilości komórek tłuszczowych i jednocześnie może być przyczyną obniżenia ich wrażliwości na insulinę, co często skutkuje rozwojem otyłości i insulinooporności. Przeciwdziałając temu patologicznemu zjawisku, warto sięgnąć po zdrowe, ekologiczne, stworzone przy pomocy dietetyków dziecięcych obiadki plasmon dla dzieci. Jednocześnie, od małego przygotowujemy dziecko do przyjmowania niewielkich porcji jedzenia i przyzwyczajamy do wyboru zdrowej żywności. Także deserki plasmon biszkopty plasmon są stworzone w taki sposób, by smakowały, a jednocześnie stroniły od nadprogramowych wartości cukru. Od początku uczymy dziecko, że cukier należy przyjmować w optymalnych ilościach i już teraz "uczymy" jego mózg, że wymogi dostarczania cukru w sytuacjach normalnych nie powinny być wygórowane. Glukoza, która jest cukrem prostym uzależnia - organizm "w nałogu" stale się jej domaga. My natomiast, pragniemy dobra najmłodszych, a zatem podajemy malcom optymalne ilości cukru, tak, by dziecko w przyszłości mogło wyobrazić sobie życie bez słodyczy, dla których alternatywą są owoce.

Korzyścią dodatkową jest czas, który zyskujemy wybierając gotowe posiłki. Faktem jest, że stworzenie posiłku dla dziecka jest pracochłonne, a przy tym wymaga wiedzy dietetycznej, której osoba nie związana z branżą medyczną / dietetyczną nie posiada. Warto pozostawić zatem, projektowanie diet i przygotowywanie dań najlepszym specjalistom. My za to, możemy poświęcić czas dziecku!

Jakie posiłki dla dzieci wybrać? Jakich składników potrzebuje dziecko?

Produkty plasmon zostały stworzone z myślą o najmłodszych. Każdy posiłek oparty jest o unikalną recepturę zaprojektowaną przez dziecięcych dietetyków. Dostarczają wszystkich niezbędnych składników we właściwych proporcjach. Produkty dostępne są w różnych wariantach smakowych i sprytnie przemycają warzywa, za którymi jak powszechnie wiadomo, najmłodsi nie przepadają. Dziecko jest powoli wprowadzane w nowy świat smaków, jego dieta jest urozmaicona, a malec uczy się jeść tego, co z reguły jest zdrowe, wartościowe, ale niekoniecznie lubiane. 

Obiadki plasmon zawierające warzywa strączkowe nie zawierają glutenu, są za to bogate w białka, które mogą również stanowić alternatywę dla białek zwierzęcych. Są idealnym źródłem błonnika i z uwagi na fakt, że mają niski indeks glikemiczny, działają przeciwko otyłości i cukrzycy. Pokaźna zawartość kwasu foliowego, sprawia, że prawdopodobieństwo wystąpienia anemii u dziecka jest krytycznie niskie. Rośliny strączkowe powinny być wprowadzane do diety dziecka stopniowo, o czym pamiętamy tworząc receptury obiadkowe dla dzieci.

Posiłki zawierające rybę (morszczuk, dorada, pstrąg) są idealnym źródłem białek i wartościowych kwasów omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na rozwój układu nerwowego i wspierają pracę mózgu. Dodatkowo wzmagają odporność. Ważne jest także i to, że obiadki plasmon z rybką i ziemniaczkami zawierają oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (wysoce wartościowy produkt), która zawiera mnóstwo antyoksydantów - związków wyłapujących wolne rodniki z komórek, zapobiegając uszkodzeniu struktur komórkowych i mutacjom DNA. Oliwa z oliwek ma zatem, działanie antykancerogenne. Łącząc ją z rybką hodowaną w ekologicznych zbiornikach wodnych, komponujemy dla dziecka "złotą proporcję" wszystkich ważnych składników żywieniowych.

Posiłki obfitujące w mięso (kurczak, indyk, królik, cielęcinka, szynka) stanowią nieocenione źródło białka, które jest niezbędne do wzrostu dziecka i utrzymania odporności na wysokim poziomie. Odpowiednio przyrządzone mięsko jest lekkostrawne i nie drażni delikatnego przewodu pokarmowego. Stanowi również, źródło witamin z grupy B, które biorą udział w krwiotworzeniu i wspierają rozwój krwinek czerwonych. Witaminy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Indyk czy kurczak to świetne źródło białka, zawiera fosfor uczestniczący w mineralizacji kości. Królik jest doskonałym źródłem wysoko przyswajalnego białka i może stanowić alternatywę np. dla cielęciny, która czasami może uczulać. Cielęcina jest natomiast, kopalnią kolagenu, który uczestniczy w tworzeniu szkieletu dziecka. Stanowi także element budulcowy komórek i skóry. Każdy obiadek plasmon dostosowany jest do wieku dziecka.

Deserki plasmon to innowacyjna forma przekazywania dziecku wartościowych owoców. Mimo, iż maluchy nierzadko stronią od owoców, wolą np. czekoladę, nie jest niemożliwym nauczenia ich przyjmowania zdrowych owoców! Każdy deserek plasmon jest połączeniem wybranych owoców i soku owocowego. Owoce pochodzą od sprawdzonych dostawców i spełniają rygorystyczne normy laboratoryjne. Są wolne od szkodliwych substancji konserwujących i barwników. Posiłki dostępne są w wielu wariantach (jabłko, gruszka, morela, banan, pomarańcza).

Biszkopty plasmon smakują rewelacyjnie, a przy tym zostały wzbogacone w witaminy i fosfor. Nie tylko dodadzą maluchowi chęci do jedzenia, ale i zaspokoją jego kubki smakowe.

FAQ - najczęściej zadawane pytania

  • Jakie korzyści otrzyma moje dziecko jeśli będę go karmić ekologicznymi obiadkami, deserkami? - Twoje dziecko otrzyma przede wszystkim pełną gamę wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje jego organizm na dany moment. Nie ma ryzyka powstania zaburzeń rozwojowych spowodowanych brakiem stosownych składników odżywczych w chwili rozwoju. Ponadto, brak w produktach zanieczyszczeń, pozostałości po pestycydach i sztucznych nawozach sprawia, że ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych u dziecka w przyszłości, zostaje zminimalizowane. Produkty plasmon, a zwłaszcza pyszne deserki zawierają odpowiednio przygotowane owoce, które obfitują w antyoksydacyjne związki ochraniające DNA w komórkach, co nadaje im właściwości antynowotworowych, opóźnia procesy starzenia i wspiera rozwój mózgu i inteligencji.
  • Czy posiłki ekologiczne plasmon mogą uczulać? - Dzięki temu, że korzystamy z surowców pochodzących ze sprawdzonego źródła i są one wolne od substancji toksycznych, ryzyko rozwoju alergii jest minimalne. Ewentualne alergeny obecne w danym produkcie zostały wyszczególnione - zaznaczone grubszą czcionką.

 

***

Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby np. lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce. Więcej przeczytasz w naszych Zasadach przetwarzania danych W Zasadach przetwarzania danych zapoznasz się również z informacją dotyczącą administratora danych osobowych zbieranych przy korzystaniu z niniejszego portalu, zasadach ich przetwarzania oraz przysługujących w związku z tym prawach osoby, której dane dotyczą.
Close
pixel